Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre;
Her gün 1 milyondan fazla cinsel yolla bulaşan hastalık bulaşı yaşanmaktadır (Büyük çoğunluğu asemptomatiktir)
15-49 yaş arası 500 milyondan fazla insanda Genital Herpes enfeksiyonu bulunmaktadır
Her yıl 311 binden fazla rahim ağzı kanserine ( Serviks kanseri) bağlı ölüm, HPV enfeksiyonu ile ilişkilidir
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, doğrudan cinsel sağlık ve doğurganlık sağlığını etkilemekte; infertilite /kısırlık, kanserler, doğum komplikasyonları ve HIV /AIDS riskini artırmaktadır
Gün geçtikçe artan ilaç direnci, cinsel yolla bulaşan hastalıkların gerek toplumsal, gerekse mali yükünün önünde önemli bir tehdit olmaya devam etmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olduğu bilinen otuzdan fazla bakteri, virüs ve parazit türü; vajinal, anal ya da oral yolla bulaşmaktadır. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalık türleri ise anneden bebeğe gebelik, doğum ya da emzirme sırasında bulaşabilmektedir. En yaygın karşılaşılan 8 patojen/hastalık cinsel yolla bulaşan hastalık nedenini oluşturmaktadır. Bu hastalıkların 4 tanesi hali hazırda tedavi edilebilmektedir (Sifilis, Gonore, Klamidya ve Trikomonas). 4 tanesi ise tedavi edilemeyen viral infeksiyonlardır ( Hepatit B, Herpes simpleks virüsü (HSV), HIV ve human papilloma virüsü (HPV)).
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma
Bilinçli ve güvenli seksüel ilişki, korunmanın temelini oluşturmaktadır. Doğru ve sürekli kullanıldığında kondom, bilinen en etkili korunma yöntemidir (Uyarı: Genital organların dışında da ülser/yara oluşturan cinsel yolla bulaşan hastalık etkenleri için etkisizdir).
Hepatit B ve HPV için güvenli ve etkili aşılar bulunmaktadır. 2020 yılı itibarıyla 111 ülkede HPV aşısı rutin aşılama programına dahil edilmiştir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklarda Tanı
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sıklıkla asemptomatiktir. Kan-idrar testleri ve yara yeri örneklemesi yapılabilir. Kesin tanı için moleküler testler bir çok gelişmiş ülkede yapılabilmektedir.