Kadın Üreme Organları:  Doğanın Mucizesi

İnsan yaşamının başlangıcı, kadınların vücutlarında gerçekleşen muhteşem bir süreçle başlar. Kadın 
üreme sistemi, doğanın en büyüleyici ve karmaşık tasarımlarından birini sunar. Bu sistem, yeni 
hayatların oluşmasına izin veren, büyüleyici ve mucizevi bir yapıdır.  
Kadın üreme organları, doğurganlık ve üreme yeteneği ile yakından ilişkilidir. Birçok farklı organdan 
oluşan bu sistem, yumurtaların olgunlaşması, döllenme, gebelik ve bebek doğurma süreçlerinin merkezi 
noktasıdır.İnsan yaşamının başlangıcı, kadınların vücutlarında gerçekleşen muhteşem bir süreçle başlar. Kadın üreme sistemi, doğanın en büyüleyici ve karmaşık tasarımlarından birini sunar. Bu sistem, yeni hayatların oluşmasına izin veren, büyüleyici ve mucizevi bir yapıdır. Kadın üreme organları, doğurganlık ve üreme yeteneği ile yakından ilişkilidir. Birçok farklı organdan oluşan bu sistem, yumurtaların olgunlaşması, döllenme, gebelik ve bebek doğurma süreçlerinin merkezi noktasıdır.Kadın üreme organları dış ve iç olmak üzere ikiye ayrılabilir.Dış üreme organları; vulva, klitoris ve vajen girişinden oluşur. İç üreme organları ise; vajen, serviks /rahim ağzı, rahim/ uterus, fallop tüpleri ve over (yumurtalıklar)'dan oluşur.

Dış Üreme Organları:


Vulva:

Dış üreme organlarının en dışında bulunur, labia major ve labia minör (büyük ve küçük dudaklar olarak adlandırılır) olmak üzere iki yapıdan oluşur. Bacaklar kapalı durumda sadece labia majör görünür durumdadır.

Daha iç kısımda labia minoralar yer alır ve klitoris ile vajen girişini örterler. Her iki dudaktan sağ ve sol olmak üzere ikişer adet bulunur. Temel işlevleri vajen girişini örtmektir.


Klitoris

Labia minoraların (küçük dudakların) üst birleşim noktasında yer alır. Hassas bir doku ile kaplıdır, cinsel birliktelik sırasında kanlanması artarak ciltten kabarık hale gelebilir. Temel işlevi cinsel birliktelik sırasında uyarılabilirlik olsa da her kadının uyarılabilirlik algısı farklılık gösterebilir.


Vajen Girişi

Dış genitallerin vajinal kanalla birleştiği açıklıktır.


İç Üreme Organları


Vajina

Dış genitaller ile rahim ağzı arasında uzanan, esneyebilen kas yapısına sahip kanaldır. Vajen girişi ile başlar ve iç kısımda rahim ağzını çevreleyerek sonlanır. Temel işlevi, cinsel ilişkide penisi içine alarak boşalma sonrası spermlerin uterusa iletilmesini sağlamak ve doğumda bebeğin dışarı çıkabilmesi için yol oluşturmaktır.


Serviks (Rahim Ağzı)

Rahmin vajina ile birleştiği alt uçtur. Doku olarak rahmin dış ve iç dokularına sahiptir. Temel işlevleri; spermin rahim içine alınmasını sağlayacak kanal görevi görmek, doğum sırasında iyice incelerek ve açılarak bebeğin doğum kanalı olarak da adlandırılan vajen içine girişini sağlamak, menstrual kanama sırasında uterus içi doku ve kanın vajina içine aktarılmasını sağlamaktır.


Bu işlevlerinin yanı sıra gerek vajina içinde yer alan flora bakterilerinin gerekse dış dünyadan bir şekilde vajen içine giren mikroorganizmaların uterusa girişini engelleyici bariyer oluşturur.


Serviks kadın genital sisteminin steril olan (mikroorganizma barındırmayan) ve steril olmayan (mikroorganizma barındıran) bölümleri arasındaki bariyerdir.

Kadınlarda en sık görülen kanserlerden “rahim ağzı kanseri” bu alanda görülür; ancak teknolojik gelişmeler sayesinde erken tanı yöntemleri geliştirilmiş (Smear testi vb) ve bu kanser türü “erken tanı konabilir- erken tanı ile tedavi edilebilir” duruma gelmiştir.


Rahim (Uterus)

Vajinadan sonra, alt ucunu rahim ağzının oluşturduğu (kabaca armut şeklinde olan), içinde damarsal yapıların yoğun olduğu, dışı kas yapılardan oluşan iç genital organdır. Adet döngüsü sırasında  iç yapıları hormonların etkisiyle değişiklikler gösterir ve adet döngüsü sonrasında iç yapıları kanayarak dökülür. Bu durum fizyolojik olan adet kanamasıdır.


Bir diğer temel işlevi, gebelik sırasında iç yapısı yine hormonlar etkisiyle değişikliğe uğrayarak embriyo/fetus/bebek için güvenli alan oluşturur ve embriyo buraya yerleşerek gelişir. Doğumda kasılmalarla birlikte bebeği vajene doğru iterek doğum eylemini gerçekleştirir.


Fallop Tüpleri


Rahmin üst sağ ve üst sol olmak üzere iki yanına doğru uzanan, overlerle/yumurtalıklarla rahim arasında yer alan kanallardır.

Temel işlevi yumurtanın rahim içine geçişini sağlayan kanalı oluşturmaktır. Sperm ile yumurta burada karşılaşarak döllenmeyi gerçekleştirir ve döl, bu tüpler aracılığı ile rahim içine geçerek yerleşir. Herhangi bir nedenle kanaldan geçiş gerçekleşmezse “dış gebelik” olarak tanımlanan patolojik durum oluşur. 


Over (Yumurtalık)

İç genitallerin sonuncu parçasıdır ve her iki fallop tüpünün her iki ucunda, karın içinde yer alır. Temel işlevi hormonların etkisiyle yumurtayı(ovum) oluşturmak, tüplere aktarmak ve hormon üretmektir.


Overlerde üretilen östrojen ve progesteron adı verilen hormonların etkisiyle adet döngüsü gerçekleşmektedir.       

Yazan: Prof.Dr. Özlem Güneysel
Kaynaklar: Centers for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/std/ Erişim 15.08.2023. World Health Organization https://www.who.int Erişim 15.08.2023. https://wikem.org Erişim 15.08.2023.
Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin Kadın sağlığına ve ertesi gün korumasına dair güncel haberler için bizi takip edin.
exeltis İnsan refahı ve sağlığı; Arkanızdaki Güç...
instagram